Nastavení cookies

Tyto webové stránky používají cookies, abychom zajistili, že získáte to nejhodnotnější na našich webových stránkách. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím se vším".

Správná inhalace je základem úspěšné léčby

Správná inhalace je základem úspěšné léčby – možnost usnadnění aplikace a zlepšení stavu pacienta

Pro řadu pacientů se jeví užívání inhalátoru jako ne vždy snadná záležitost. Klinické zkušenosti a sledování prokazují, že řada pacientů používá inhalátor nesprávně, přestože jsou opakovaně školeni. To může být významný důvod, proč se jejich stav nelepší - léčivo špatně inhalují a to potom nedosáhne svého cíle v dýchacích cestách.

Rovněž pro některé skupiny pacientů (malé děti, pacienti s omezenými pohybovými či mentálními schopnostmi) je použití samotného inhalátoru zcela nevhodné a odborníci v takových případech doporučují podání léčiva nebulizátorem nebo pomocí inhalačních nástavců. Nebulizátory a inhalační nástavce existují i ve variantách s maskou v několika velikostech podle velikosti obličeje, respektive věku pacienta. Účinností podání léčiva jsou si nebulizátory a inhalační nástavce podobné, ale nástavce jsou levnější a přenositelné.

Inhalační nástavce a nebulizátory totiž umožnují podat léčivo při běžném stylu dýchání (není potřeba hluboký výdech a nádech, zadržování dechu), jak to není možné u samostatných aplikátorů práškových (DPI) či aerosolových (MDI). Některé inhalačních nástavce a masky jsou vybavené píšťalkou, která u jednoho typu pískotem potvrzuje správnou rychlost inhalace a dobré nasazení masky na obličeji, u jiného naopak dojde k pískotu jen při velmi špatné (příliš rychlé) inhalaci.

Mezi nespornou výhodou je u nástavců prokázaná několikanásobně vyšší dostupnost do plic a zároveň nižší zachytávání v dutině ústní, než při podání samotným aplikátorem.

Mezi nevýhody patří velikost, nutnost se o nástavec správně starat, aby si zachoval své parametry a bezpečnost (čistění), což je ale méně náročné, než u nebulizátorů. K vyššímu pocitu bezpečí při pravidelném čištění se nedávno na trhu objevil inhalační nástavec a maska, které mají antimikrobiální vlastnosti díky přítomnosti iontů stříbra v materiálech, ze kterých jsou vyrobené.

Odměnou však může být možnost použití nižší dávky léčiva k dosažení stejného účinku a tak i nižší výskyt nežádoucích účinků díky lepší dostupnosti léčiva do plic.

V současnosti je na českém trhu několik inhalačních nástavců, které jsou zcela nebo částečně hrazené na poukaz od lékaře odpovídající odbornosti (alergolog a klinický imunolog, otorinolaryngolog, praktický lékař pro děti a dorost, pneumolog, praktický lékař) našimi zdravotními pojišťovnami jednou za 2 roky. To je docela omezující, nicméně pro četnější výměnu nebo z důvodu potřeby dalšího nástavce (např. při pobytu u druhého rodiče/babičky/ či zaměstnání), je možné si koupit nástavec bez poukazu přímo v lékárně nebo ve výdejnách zdravotnických potřeb.


Seznam inhalačních nástavců v ČR s možností úhrady je k dispozici v příloze




Přiložené dokumenty

nastavce_spravna_inhalace_je_zakladem_uspesne_lecby.pdf